Persona opgave

Opgave 2:

En lille, hurtig stikprøve – et kig i stillingsannoncer – har klarlagt at der er flere forskellige titler på de personer der figurerer som kontaktpersoner i jobannoncer indenfor markedsføring, men de typiske titler er Marketing Koordinator, Marketing Manager eller Marketing chef.

Baseret på søgning i LinkedIn – uden statistisk belæg, men alene baseret på billeder og navn – kan det konstateres at der flest kvinder med denne titel. Aldersmæssigt ser det ud til – i hvert fald baseret på de billederne – at disse personer befinder sig primært i aldersgruppen ca. 30 – 55 år.

Hvem er de så?

Ud fra observationer og søgning i jobopslag og på LinkedIN vil jeg udvælge et antal på f.eks. 10 personer med titlen Marketing Manager eller Marketing Koordinator, der kommer fra mindre eller mellemstore virksomheder, som jeg synes er attraktive. Jeg har ikke selv et ønske om at arbejde i en alt for stor virksomhed, hvor der er for mange ansatte. Det skal være overskuelige virksomheder.

Jeg vil læse/skimme disse personers profiler og danne min profil på baggrund af dette. Herefter kan man – hvis man har meget tid – prøve at finde dem på facebook, og måske være heldig at få lidt information om deres interesser og liv ad den vej.

Jeg ønsker ikke at rette personlig henvendelse til nogen som helst og vil derfor ikke – til denne opgave – indhente primære data. Men skulle man virkelig gøre noget aktiv, kan man måske lave en lille markedsundersøgelse – en lille survey via facebook, hvor man evt. kan spørge ind til yndlingsfarver, kæledyr, favoritmad, favoritindkøbsbutik- eller bilmærke – nej, jeg ved da ikke hvad jeg skal finde af oplysninger, der kan bruges til noget i den sammenhæng.

Opgave 3: Persona

En af disse Marketing Managere er Bente Gundersen. Hun er 52 år og bor i et parcelhus på 125 kvm i en mindre by syd for Køge. Hun er gift på 25. år med manden Benny, der er VVS-installatør i et firma i Greve. De skal have sølvbryllup til efteråret og det er hun – og også lidt manden – godt i gang med at planlægge. De har 3 børn – en søn på 23, og en datter på 20, der begge allerede er flyttet hjemmefra til København og en hjemmeboende søn på 17, der går i gymnasiet i Køge.

Ingen af børnene ser de særlig meget til og hun anvender sin ledig fritid på at synge i gospelkor og strikke en masse. Det sidste er der dog ingen på hendes arbejdsplads, der ved noget om, for hun synes selv det er lidt pinligt. Hendes arbejdsplads, en virksomhed i Køge med ca. 85 ansatte, producerer bl.a. motorer til elevationsenge som underleverandør til senge- og møbelfabrikker i Danmark og lidt i Sverige og Tyskland. Hun har været ansat i firmaet i 10 år og det var oprindeligt et drømmejob at være med til at markedsføre produkter til B2B-markedet, da hun godt kunne lide den tovejs professionelle adfærd, der er fra både køber og sælger.

Egentlig kan hun virkelig godt lidt sit job og det at have en travl hverdag, og hun nyder at hun som kvinde har arbejdet sig op til at have ansvar for al virksomhedens markedsføring og skal afdelingens andre ansatte. Til dagligt refererer hun kun til sin nærmeste chef, salgsdirektøren Niels, men i det meste stoler de på hendes faglige beslutninger. Alligevel er hun begyndt at føle arbejdet som lidt kedeligt og måske lidt meningsløst, og hun er nu i tvivl om hun skal søge nye karrieremuligheder eller måske i stedet for trappe lidt ned og i stedet få lidt mere tid til ægtemanden og på at samle familien til lidt hyggelig mad – nu de ikke ser hinanden så tit alle sammen.

Måske er det bare fordi huset er så tomt og fordi hun pludselig – uden at opdage det – er kommet i sølvbryllupsalderen. Før var der gang i karrieren, gang i huset og der skete hele tiden noget hun skulle prøve at kontrollere. Nu kan hun stå op om morgenen kl. 6.00 samtidig med Benny og få sig et lille morgenmåltid, som manden laver. De forlader begge boligen kl. 7.30 og hun kan – fordi hun har flekstid – tage det stille og roligt. Hun er der som regel altid før kl. 8.00 da hun ikke kører på motorvejen.

Vel ankommet får hun sig en kop kaffe, som en af hendes medarbejdere har sørget for at lave – ofte er det en elev, trainee eller praktikant, der ordner det. Hun kan godt lide at der i afdelingen kommer nye praktikanter ind. Ulemperne med at oplære dem synes hun er godt givet ud, både fordi de ofte har lidt nye input med til afdelingen – et friskt pust – og samtidig kan hun godt lide tanken om at være med til at forme fremtidens marketingsmedarbejdere. Og ikke mindst synes hun at det hører med til en virksomheds ansvar at oplære og give videre, og give nogen en chance for at vise hvad de duer til – sådan som hun også selv fik en chance engang. Så får overblik over sin mail – det gider hun ikke spilde sin fritid på så hun laver kun arbejde på arbejdet. Hun går derefter en runde hos de 6 medarbejdere og samler op på status. Efter et lækkert, økologisk og kokketilberedt måltid i kantinen ved middagstid, har hun et møde med salgsdirektøren Niels, og de taler om en kommende messe, som de skal være med på, og hvad, der skal lægges særlig vægt på i markedsføringen inden da, og hun kan bagefter opdatere den aktuelle markedsføringsplan med lidt detailinformation.
Hun har nu lige lidt tid til at kigge nogle mails igennem som hun har haft liggende et par dage. Det er ansøgninger fra håbefulde praktiksøgende Markedsføringsøkonomer, der anbefaler sig selv. Hun skimmer deres ansøgninger og deres cv og beslutter sig for at undersøge 3 af dem lidt mere. De har links til præsentationshjemmesider og til LinkedIn og hun tænker at det er en rigtig fin måde få et forhåndsindtryk på inden hun vil tale med. Hun sortere hurtigt den ene fra da hendes hjemmeside er fuld af lyserøde farver og fremstår lidt for nuttet. Bente hader lyserød, men kan til gengæld godt lide stramme funktionelle og rolige hjemmesider, der er enkle og overskuelige. Hun ved godt at det skal afspejle personen bag, men hun kan ikke lade være med at reagere på det lyserøde. Så vil hun vil hellere have blå farver og grønne farver.
De øvrige to har pæne og rolige hjemmesider. Deres CV og deres LinkedIn-profiler viser at de foruden deres nuværende markedsføringsuddannelse har andre interessante erfaringer, både erhvervserfaring og fritidsinteresser, der giver et indtryk af de har lidt livserfaring og dermed nogle ting, som hendes virksomhed kan have glæde af hvis de kommer i praktik.
Inden fyraften laver hun et kort møde med sine medarbejdere og giver instrukser om morgendagens vigtigste opgave – i det omfang disse ikke er givet på forhånd.

På vejen hjem kan hun lige nå at handle i Kvickly. I aften er det koraften, så aftensmaden bliver noget nemt og hurtigt fra delikatesseafdelingen, men hun har lovet Benny at fredag skal de lave et rigtig lækkert måltid og have tid til at hygge over maden med et godt glas rødvin.